matlagning i livet

Varför matlagning gör dig glad

Är matlagning receptet för mentalt välbefinnande?

Ta kreativitet och ett klick fokus. Vik ihop försiktigt, grädda i en långsam ugn och se hur humöret stiger. Ja, din tid i köket kan förbättra ditt humör och främja mentalt välbefinnande. Även om matlagning helt klart är ett sätt att tillfredsställa kroppens behov av mat, blir det alltmer erkänt som ett sätt att vårda sinnet. För att läsa mer om matlagning rekommenderar jag dig att besöka https://köksproffset.se/ som är en välkänd sajt för kockar.

En studie tittade på de terapeutiska egenskaperna hos matlagning som en hobby, inklusive dess rapporterade förmåga att orsaka en dämpad tidsuppfattning och en förändrad känsla av medvetande. Forskarna fann att matlagning förbättrar en persons välbefinnande och är förknippad med livstillfredsställelse. Dessutom upptäckte de att matlagning var den bästa prediktorn för subjektiv lycka. För vissa kan tid som spenderas i köket med bakning och matlagning vara precis det recept som behövs för större lycka och mentalt välbefinnande.

Bli kreativ

Köket erbjuder oändliga möjligheter att uttrycka din kreativitet och hitta ditt flöde. Har du någonsin märkt hur två personer kan följa samma recept och få olika resultat? En del av varför detta händer kan tillskrivas det osynliga elementet som är en del av varje recept: kreativitet. Om du lider av ångest eller dåligt humör kan matlagning bidra till att öka din lycka. Att spendera tid i köket kan lindra stress och rastlöshet, avslutade studien.

Gör din tårta (och ät den)

Processen med matlagning och bakning förbättrar inte bara humöret, känslan av tillfredsställelse när man ser slutprodukten ökar naturligtvis lyckan. Du har skapat något påtagligt som kan avnjutas och delas, vilket ger dig själv en välförtjänt känsla av prestation. En psykologisk terapeut säger att resultatet av matlagning går längre än en känsla av prestation – det kan tillfredsställa det känslomässiga behovet av syfte och mening i våra liv. Matlagning är en uppgift som kräver en kombination av flera färdigheter – förståelse och planering, uppmärksamhet på detaljer, användning av vårt minne och fantasi, fingerfärdighet, kreativitet och stil.

3 steg till lycka i köket

  • Hitta ditt självförtroende först: hitta något enkelt du tycker om att göra och bemästra det. Gå sedan vidare till svårare recept.
  • Odla dina egna ingredienser: att plocka färska örter och grönsaker och lägga till dem i din maträtt ger en ännu större känsla av stolthet och prestation.
  • Odla mindfulness: lukta på ingredienserna, känn konsistensen, märk vad som händer när du blandar olika livsmedel tillsammans. Lägg märke till alla sinnen.